komjekejeke

site

conference center

designed

contract documentation

administration & supervision

engineer

site

brief

design concept

walk the ground of ndebele kings

9i.3 hectare

996 m2

beatrice eybers

beatrice eybers arch consult

beatrice eybers

gerhard le roux ○ piri consulting engineers

The KoMjekejeke Site is located on the Remaining Extent and Portion 10 of the Farm Downbern 594-JR. The Remaining Extent measures 91.3 hectares and Portion 10, 17.1 hectares. A portion of the two properties, namely 13.4 hectares, has been declared a National Heritage Site as three previous Ndebele Kings are buried here as well as remnants of their kraals.

Must be a self-sufficient cultural and heritage destination that showcases the history of the Ndebele people

To serve as tourism gateway into the Dinokeng Game Reserve, Mpumalanga, North West and Limpopo provinces

To be a rendezvous of variety of African cultures through festivities

a central dominant space around which a number of secondary structures are grouped.  The structures are placed in relation to each other that visitors can move from out of the enclosure in a in a radial manner

to create a dialogue between the buildings and  a connection between the existing pavilion and the new conference complex

a sunken circular platform to accentuate the space with the surrounding structures  –  a space for sitting, viewing  & performing

P1130273
P1130227
P1130218
Ndebele-1
P1130248
P1130245
  • The architectural process began with the relationship between the site and the position of the existing structure.  Given that the site was the Ndebele World Heritage Site, it was important that the new structures represent the culture and customs of the ndebele ancestors and reflect their architectural history.
  • The spatial order is arranged such that the arrival visitors will enter into the reception area with curio and coffee shops opposite from each other and then guided either to the interpretation center  or conference facilities to eventually flow towards the pavilion and Heritage site itself.
  • A circular horizontal pole structure around the performing ‘fire dance’ pit, provide shade to the spectators & reinforce the design.
DSC_1118
Screenshot 2016-06-22 10.37.56 - Copy
DSC_1129
DSC_1131
P1130234
DSC_1155